Brannvesenet er en av de viktigste gruppene i samfunnet, og for at det skal kunne drives trenger vi mange dyktige menn og kvinner som er villige til å risikere eget liv for å redde andre mennesker. Så hvordan utdannes de, og hva ser man egentlig etter i en brannmann?

Utdanning av brannvesen

I Norge skjer utdanningen av brannkonstabler ved Norges brannskole. Den består av internopplæring, grunnkurs og et kurs i brannvern. For å bli tatt opp må du ha generell studiekompetanse eller ha relevant fagbrev, og i tillegg til dette følger det med flere krav til helsen din, både psykisk og fysisk. Hvis du etter denne utdanning fortsatt ønsker å utdanne deg videre, finnes det selvfølgelig også lederutdanninger og spesialutdanninger du kan ta.

Hva kreves av en brannmann?

Det er mange ulike egenskaper som er svært viktige om du skal kunne klare deg i en jobb i brannvesenet. Som de aller fleste vet må man være i god form både fysisk og psykisk, og du må tåle det meste av vanlige fobier. Dette vil si at du ikke kan frykte ting som trange plasser og høyder. Du må være god til å kommunisere og samarbeide med andre, og evne å holde deg rolig når alt er kaos.

God fysisk form

Å være i god fysisk form er en helt essensiell del av arbeidet som brannmann, og dette må være plass dersom du i det hele tatt skal kunne vurderes for jobben. Arbeidet er ekstremt krevende, og du må kunne takle mye stress og et høyt tempo når du responderer til et nødanrop. Da må ting skje fort, samtidig som du bærer på masse tungt utstyr, så her er helt klart god fysisk form alfa og omega.

Gode kommunikasjonsevner

Som i veldig mange ulike jobber er det kjempeviktig å kunne kommunisere godt med de du arbeider sammen med. Dette er selvfølgelig ikke noe unntak i brannvesenet, og kanskje heller enda viktigere, for her er det snakk om å enten ta til seg, eller videreføre informasjon som kan være livsviktig.

Lidenskap for jobben og ekte mot

Det er mye snakk om hvor viktig det er å være glad i jobben sin dersom man skal kunne være lykkelig. Dette er det mye sannhet i, for med så mye tid som de fleste bruker på jobben, blir ikke livet spesielt gøy om man hater den. Med brannmenn er dette spesielt viktig, for det er så utrolig mye mer som risikeres enn i de fleste andre stillinger. Som brannmann velger man å sette andres liv foran sitt eget, og setter seg selv i farlige situasjoner igjen og igjen. Her er det ikke bare en lidenskap for jobben som skal til, men også en god dose mot.

Det er altså mye som kreves av deg for å kunne arbeide som brannmann, og dette er kanskje ikke så rart med tanke på hvor viktige de er for samfunnet. Det er et fåtall mennesker som våger å risikere så mye for jobben sin som brannvesenet gjør, så det er virkelig bare å være takknemlig for de modige menneskene som velger å gjøre det.