Høsten 2014 startet Moss Interkommunale Brannvesen (MIB) opplæring for 18 utrykningsledere i brannvesenene i distriktet; beredskapsutdanning trinn 1. Samtidig arrangerer Askim Brannvesen grunnkurs for 20 deltakere fra hele distriktet. Begge kurs arrangeres som deltidsstudie gjennom Norges Brannskole og avsluttes med skriftlig eksamen utarbeidet fra skolen.

Kursledelsen ved grunnkurs og beredskapsutdanningen har utvekslet instruktører og også gjennomført en felles øvelse.

Mange fra deltidsbrannvesen
Det er en betydelig utgift å sende mannskap på opplæring i 6 til 8 uker. For deltidsbrannvesen er ordningen med oppmøte på kveldstid og i helgene spesielt god. Brannvesenet slipper frikjøp av brannmannskapet som har behov for opplæringen i sin ordinære stilling, samtidig som de får den opplæringen som det er behov for. Fredrik Lien fra Vestby er en av de som er glad for ordningen. «Opprinnelig var det meningen jeg skulle ta opplæringen ved Norges Brannskole, men å være borte fra jobb i 6 uker er belastende både for arbeidsgiver og meg» sier Lien. «Med denne ordningen har jeg kun tatt 1 uke fri.»

Et bredt faglig innhold
Opplæringen til utrykningslederne som arrangeres i Moss har et bredt spekter av temaer som mellommenneskelige forhold som omfatter lederskap, HMS og adferd i stressituasjoner. I tillegg til store emner innen brann- og redningsfag samt organisering av beredskap og innsats. Rune Larsen, varabrannsjef i MIB, er glad og stolt over å kunne tilby opplæringen til distriktets brannvesen. «Våre instruktører er engasjerte og ivrige etter å videreformidle kunnskap, når også deltakerne er like engasjerte får vi mye tilbake» sier Larsen

Operatørene på 110-sentralen må ha samme opplæring
Ett av kravene for å jobbe på en 110-sentral er nettopp beredskapsutdanning trinn 1. Fra Alarmsentral Brann Øst deltar Leif Høyland. Han er fornøyd med å gjennomføre opplæringen lokalt. «I tillegg til at formen på opplæringen passet meg personlig, blir jeg kjent med kommende utrykningspersonell», sier Høyland. «Det er jeg sikker på vil lette kommunikasjonen ved brann og ulykkestilfeller senere».

Deltakere på grunnkurs trener på røykdykking mens deltakere på beredskapsutdanning trinn 1 trener på å legge opp øvelser og gi tilbakemeldinger.Deltakere på grunnkurs trener på røykdykking mens deltakere på beredskapsutdanning trinn 1 trener på å legge opp øvelser og gi tilbakemeldinger.

Alarmbrann

Follo BV er på vei til brann i bygning i Dalefjerdingen, Enebakk.

fra Alarmbrann

Alarmbrann

Follo BV er på vei til ABA i Finstad Park.

fra Alarmbrann

Alarmsentral Brann Øst AS - Postadresse: Pb. 716 Krapfoss, 1509 Moss - Besøksadr.: Tykkemyr 2, 1597 Moss - Tlf: Operativt: 6920 1700
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Moss, Rygge, Råde, Våler, Vestby, Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Marker, Aremark, Eidsberg, Rakkestad, Skiptvet, Spydeberg, Askim, Trøgstad, Ski, Enebakk, Oppegård, Ås og Frogn